Jelenlegi hely

Tengerimalac daganat

Fórum: 

Tisztelt Doktornő!
A tengerimalacomnak ( 2,5 éves) nőtt egy dió nagyságú daganat az oldalára. Elég kemény, de nem szól semmit, ha tapogatom, szóval szerintem nem fáj neki. Változást sem vettem észre a malacon, ugyanúgy eszik, mászkál mint eddig.
Nagyon aggódom érte, nehogy valami súlyos dolog legyen. A héten mindenképp elvisszük állatorvoshoz, csak sajnos pénteken lesz rá lehetőségünk.
Mi lehet ez a csomó?
Tisztelettel
Evelin

Kedves Evelin!

Egyáltalán nem biztos, hogy daganatról van szó. Lehetséges, hogy csak egy tályog növekedett a malac oldalára, amit okozhatott például egy növényi rész, ami megszúrta és befertőzte ezt a területet. Ebben az esetben csak megnyitja majd az állatorvosuk a duzzanatot, és a benne felgyülemlett gennyet kinyomkodja, majd fertőtlenítős oldatokkal kitisztítja a tályog helyét. A kúra egésze érdekében még kap majd antibiotikumokat a malac, aminek végeztével újra egészséges lesz.
Ha tényleg daganatról van szó, akkor sem kell nagyon megijedni, hiszen a malac még viszonylag fiatal. Műtéti altatásban egy jól körülhatárolt daganat könnyen eltávolítható. A daganat jó vagy rosszindulatúságának eldöntése érdekében hasznos lenne szövettani vizsgálatra küldeni a képződményt, de ezt önök döntik el.
Ha kérdésük lenne még akkor nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a részletes válaszát!
Az utóbbi napokban a dudor teteje kis is sebesedett, elég csúnya volt. Voltunk orvosnál, azt mondta valószínű daganat és mindenképp műteni kell. Megműtötték, nem daganat volt, egy golflabda méretű tályogot vágtak ki belőle. Azt mondták szerencsére máshol nem találtak. Szegénykémnek elég nagy varrat van az oldalán, biztos nagyon rossz lehet így feküdni, de úgy tűnik egész jól viseli és már gyógyulgat.Most külön is szedtük a másik malactól, nehogy piszkálja a sebét és gond legyen.
Az lenne még a kérdésem, hogy ez mitől alakulhatott ki neki? Teljesen véletlen jön, vagy valamin változtatnunk kell esetleg?
Üdvözlettel: Evelin

Kedves Evelin!

Örülök, hogy a malacka jobban van. Ahogy az első válaszban is írtam, sokszor az ilyen tályogokat növényi részek okozta sebzés, vagy egyéb szúrás tárgy okozta sérülés miatt alakulnak ki. Néha az együtt tartott malacok közötti agresszív viselkedés következtében találkozunk eltályogosodott képletekkel.
Amit érdemes megtenni, hogy csak nagyon jó minőségű alom anyagot és szénát használjanak a malacok tartásánál és ha agresszív viselkedést tapasztalnak akkor szeparálják el a malacokat. Amit megtehetnek, hogy hangsúlyozottan figyelnek a higiéniára, amivel a gennykeltő baktériumok környezetben levő számát csökkenthetik.
Hetente 3-szor érdemes takarítani a malacok helyét, melyből egy fertőtlenítős nagy takarítás legyen.
Ha még kérdésük lenne nyugodtan írjanak!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm a jótanácsokat!
Szerencsére a két malac jól kijön egymással, néha van veszekedés ha az egyik befekszik a függőágyba, és a másik malac nem fér el alatta:) A takarítás megvan heti 3x, mert elég pisisek sajnos.
Pár napja visszaraktuk a társához, mivel egyedül mindkettő szomorú volt.Viszont most újabb probléma jelentkezett. A varrat szépen gyógyul, de a malac már három napja alig eszik és iszik. Néha ha odarakjuk elé, pár szál szénaszálat megeszi, de ezen kívül semmit. Aggódom, hogy nehogy meghaljon.
Lehetséges, hogy húzódik a varrat és emiatt esik nehezére az evés?(az oldalán van a varrat keresztbe és egy nagyon pici rész leér a nyakáig) Vagy mi lehet a probléma? Nagyon aggódunk miatta....
Köszönjük a sok segítséget!
Üdvözlettel: Evelin

Kedves Evelin!

Azt tanácsolom, hogy ne várjanak egy újabb állatorvosi kezeléssel. Nem jellemző ugyanis, hogy a varrat húzódása étvágytalanságot okozna. Sokkal valószínűbb, hogy egyéb fertőző ok miatt általános tünetek jelentkeztek. Ez lehet, hogy kapcsolatban van a tályoggal, tehát onnan indult egy fertőzés, de az is lehet, hogy teljesen független.
A lényeg azonban az, hogy egzotikus állatnál, mint a tengerimalac is, nagyon nem jó ha csak 1-2 napot is koplal az állatka, mert olyan zsírbontási folyamatok indulhatnak meg a szervezetben, melyek csak rontják az alap betegséget. Éppen ezért azt javaslom, hogy minél hamarabb menjenek vissza orvosukhoz egy vizsgálatra.
Addig otthon fecskendő segítségével adagolhatnak bébi étel püréket, hogy a vércukorszint ne csökkenjen le drasztikusan.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Tisztelt Doktornő!
Azóta voltunk már orvosnál. A varratszedés is aktuális volt. Kapott egy antibiotikum injekciót. A nyirokcsomója kicsit meg van duzzadva, meg ödémás a sebnél. Láza szerencsére nincs. Azóta kicsit visszajött az étvágya, tápot meg szénát eszik, vizet is szépen iszik. Még mindig nem az igazi, de talán most már gyógyulgat.Még vissza kell vinnünk a héten, mert nem szedték ki az összes varratot.
Remélem vége lesz ennek és újra egészséges malackám lesz!
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Evelin

Kedves Evelin!

Én is nagyon remélem, hogy most már jobban lesznek és a malacka ismét egészséges kis rosszcsont lesz. Multivitamin cseppekkel esetleg segítheti az étvágy mihamarabbi rendeződését.
Ha kérdése lenne még akkor nyugodtan írjon!

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Az utóbbi 5 napban észrevettük hogy a tengerimalacunk levert, nem annyira aktiv, sokat gubbaszt egyhelyben.És az utóbbi két napban pedig semmi étvágya, vizet sem iszik szinte.
Ma voltunk állatorvosnál.Megvizsgálta és talált egy érme nagyságú daganatot az oldalában,de azt nem mondta ki hogy ettől van a levertség és étvágytalanság.Felírt neki ill. be is adott már egy adagot Fibreplex-ből(takarmány-kiegészítő magas rosttartalommal).Napi egy adagot kell ebből nekünk beadnunk az állatnak.Nem tudta megmondani pontosan mi a baja, vissza kell mennünk 2 nap múlva és ha sokat csökken a sullya a malackának akkor további vizsgálatok várnak rá.Salynos mi nem méregettük eddig a súlyát, de látszatra biztos többet fogyott a a kelleténél.
Találkozott Ön már hasonlóval?

Elnézést nem köszöntem az elöző hsz.-ben ill. nem köszöntem meg előre is válaszát, de kicsit zaklatott vagyok mostanában.Most akkor megteszem.
Tisztelt Doktornő!
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Bandee!

Természetesen voltak már fogyással jelentkező betegek a praxisomban, de nagyon változatos volt a háttér ok. Volt daganatos, volt bélgyulladásos, volt máj elégtelen, volt vese elégtelen és hormonális betegségben szenvedő állat is. Ennyi adatból még nagyon sok minden lehet a háttérben, ezért én feltétlenül a további kivizsgálást szorgalmaznám minél hamarabb.

Üdvözlettel: dr. Farkas Patrícia