Jelenlegi hely

combcsont törés

Fórum: 

Üdvözlöm!
2 nappal ezelőtt a kisfiam kezéből véletlenül kiugrott a nyuszink.Egy kicsi törpenyúlról van szó.Nagyon megijedtünk mert a bal hátsó lábát csak húzza,nem használja.Elvittük az orvoshoz aki kitapogatta és azt mondta eltört a comb csontja.Javasolta,hogy ketrecnyugalom legyen neki 2hónapig.A kérdésem csak az lenne,hogy ez a fajta törés mennyire tud magától összeforrni össze forr-e és mennyi idő kell neki.A nyuszi eszik és iszik rendesen.
Üdv:Natália

Kedves Natália!

6-8 hét alatt gyógyulhat a csonttörés, de csak abban az esetben tud mindenféle kezelés nélkül ez megtörténni, ha a csontvégek nem mozdultak el. Erről röntgennel lehet meggyőződni. Ha elmozdultak, akkor ortopéd sebészeti úton kell egyesíteni a csontvégeket.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia

Kedves Doktornő!

3 hónapos törpenyulunk a múltkor eltörte a térdét, melyet azóta megműtöttek, vas került a lábába, tegnap 4 hét karantén után visszavittük kontroll-röntgenre, ahol nagyon szépnek látta az orvos, viszont a múltkori műtét előtt/se azután nem mondta, hogy a vasat ki kell venni egy újabb műtéttel.Azt mondja, mivel nőni fog még a nyuszi(most 5 hónapos kb) ha nem vesszük ki az egyik lába rövidebb lesz és sántítani fog. Én nem akarom újabb altatásnak és műtétnek kitenni, a lábát most (a vassal benne)tökéletesen használja, ugrál, szalad, mint azelőtt.Furcsállom, hogy az újabb műtét csak most kerül szóba, pedig többször rákérdeztem, hogy ha ebből felgyógyul akkor tökéletesen tud majd élni, mozogni, azt mondták igen, viszont újabb műtét szóba se került, ezidáig, az is lehet, hogy pénzlehúzásról van szó. Ez esetben viszont a nyuszimat teszem ki felesleges szenvedésnek és az altatás kockázatának, melybe ugye bele is halhat, akkor meg az 1. műtét és az azóta kis helyen, szenvedéssel eltöltött hónap is hiábavaló volt.Ön mit javasolna? Köszönettel: Edina és Mex nyuszi

Kedves Edina!

Az orvosi rögzítő acélokat ki szokták venni. Főleg fiatal korban, hogy az orvosuk által is említett növekedési problémák ne jelenjenek meg. Ha bizonytalan az orvosuk kompetenciájában kérje ki egy másik ortopéd szakorvos véleményét is a röntgenkép alapján.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Patrícia